«När svenskan försvinner finns finskan kvar»

Utanför ett äldreboende i södra Stockholm vajar den finska flaggan. Här talar både boende och personal finska. Suomikoti som betyder finskt hem firar 20 års jubileum med finsk tango, karelska piroger och kaffe. Läs mer – Minoritet.se


Med Annikki på Suomikoti

Pentti Virtanen,  Veikko Virtanens son, hämtade idag Annikki i hennes bostad på Östermalm, som så många gånger förr, och körde upp på Söder och plockade upp mig (Merit Wager) för vidarefärd till  Suomikoti 
Läs mer – Åldringar inga konservburkar

Med Annikki på julbasaren på Suomikoti

Sedan  Veikko Virtanen gick bort för en och en halv månad sedan har vi inte varit på  Suomikoti. Jag tvekade också inför besöket idag, eftersom sorgen efter allas vår underbare Veikko är så tung och att komma dit och veta att han inte skulle vara där var svårt att tänka sig.
Läs mer – Åldringar inga konservburkar

Veikko Virtanen fyllde 90 och dansade vals!

Veikko Virtanens 90-årsdag firades med pompa och ståt i den fina festsalen på Suomikoti (Finlandshemmet). Vackra bordsdekorationer de finska färgerna blått och vitt, prydde borden Tårtorna var färgstarka och fruktiga och prydda med “Veikko 90 v” på marsipanband.
Läs mer- Merit Wagner

Suomikoti väntar på Veikko!

Äntligen har beslutet fattats i Vaxholm om att Veikko Virtanen ska få flytta till Suomikoti. Ett ställe där han kommer att kunna tala med och förstå de runt sig. Ett ställe där hans kulturhistoria och övriga historia inte är obekant. Ett ställe där han får äta bekant mat, som han vet vad det är. Kanske ta och bada bastu också. Lika viktigt för oss finnar som ett kyrkobesök.

Det enda han önskat under månader av isolering på ett boende han inte bett om att få komma till. Ett boende där han inte kunnat kommunicera med personalen och inte förstå dem.

Ser man inte och dessutom inte längre talar eller förstår svenska, då är det som att sitta i isoleringscell.
Läs original – Bomans kassar